Hästlymfmassage
Mitt plan var, att får en komplementär verktyg för osteopatiska behandlingar. Men på flera behandlingar har jag sett, hur mycket lymfmassage kan hjälper en häst även med problem i rörelse, ridning och beteende.
Vid lymfmassage sätta man igång lymfsystemet med mjuka långsamma rörelse. Det ser ganska lätt ut, men hjälper hästen på en mjuk sätt. Och även känsliga hästar lär sig att avslappna.
Men varför är det så?
Lymfsystemet är kroppens eget reningssystem som rensar ut vätska, slaggprodukter och ”skräpp” ur kroppen. En stopp i lymfsystem kan orsakas t.ex.:
- Fettnacke
- Fyllda depåer (som kuddar) över hela kroppen, ffa fram och bakom bågen, i sadelläget och vid rumpan
- Stelhet i muskulaturen
- Hästen verkar sur vid rörelse
- Gallor
- Glanslös päls
Det finns flera anledningar som kan orsaks ett stopp i lymfsystemet. Bredvid massage prova jag ihop med ägaren att hitta orsaken.
Exempel 1: resultat direkt efter behandling
Exempel 2. resultat efter 3 behandlingar
Vad innebär en behandling?
Även har pratar vi om 3 fas: INFÖR – UNDER – EFTER
Fas 1: Inför behandling
Hästen bör vara ren och torr och lugnt. Därför se till att hästen har fått äta, dricka och kissa efter att den kommit in från hagen. Om hästen blir stressad av vara ensam i stallet bör den få en vän med sig in.
Fas 2: Under behandling
– Vi går tillsammans igenom all nödvändig information om hästen
– Undersökning av hela hästen
– Massage
– Undervisning av ägaren i underhållsmassage mellan behandlingar
- Eventuell Akupunkturbehandling om det behövs
Massage tar runt 1 timme.
Fas 3: Efter behandling
Hästen ska vila på dagen efter behandling. Du får uppgifter med dig som du ska göra så oft som möjligt. Att sätte lymfsystemet i gång, rekommendera jag tre helkroppsbehandlingar i avstånda från 1 – 2 veckor för att få en bra basis. Efter det besluta man på hästens problemläge hur man fortsätta.
Du får en journal över behandlingen och får tipps, hur du kan stöjda din häst och vi pratar om en långsiktig behandlingsplan.